Arte plastice

 

Lecții pentru cursanți începători Lecții pentru cursanți de nivel mediu   Lecții pentru cursanți avansați
Teoria culorii Portret în pastel / pictură Pictură în acuarelă
Modelajul în lut Desen în creion/cerneală prin tehnica punctată Autoportrete expresive
Creion gravură mixtă Desen abstract Desen din memorie
Desenul de contur    
Desenul de figuri/fețe    
Desen de perspectivă cu elemente futuristice    
Desen – Autoportret cu ajutorul obiectelor    
Design de revistă    
Grafică în relief    
Peisaje pastel    

 

 Lecții pentru cursanți începători:

 

Teoria culorii

Culoarea este una din elementele de bază ale artei. E important pentru cei care o studiază, nu doar să o perceapă, ci să o și înțeleagă. Această lecție este realizată tocmai pentru a ajuta artiștii aflați la început de drum să descopere și să-și însușească mai ușor conceptele teoriei culorilor și a diferitelor planuri ale acestora. 

Materiale: culori Tempera, hârtie de desen, creioane de grafit, obiecte alese de cursanți pentru a le folosi ca modele în desen.

Obiective: Cursantul va învăța conceptele culorii, a teoriei și diferitelor planuri ale acesteia, aprofundând efectiv întreaga paletă de culori în desen.

 

Modelajul în lut

Lutul este un material extraordinar pentru cursanți, în studierea formei. Majorității acestora le place să-l modeleze și să creeze obiecte interesante. Această lecție poate fi ușor greoaie pentru unii cursanți, pentru simplul motiv că trebuie să cunoască unele caracteristici ale lutului, însă cu ajutorul creării unor figurine de lut, micii artiști vor avea oportunitatea de a se exprima într-un mod interactiv și haios. 

Materiale: lut alb pentru ceramică, un vas ușor adânc, apă, cuptor.

Obiective: Cursantul va învăța diferența dintre formă și înfățișare, creând figurine din lut care pot sta și fără susținere.

 

Creion gravură mixtă

Gravarea în creion este o lecție clasică de artă vizuală. Aceasta permite celor care o studiază să reușească un desen bun, atâta timp cât indicațiile profesorului sunt respectate întocmai. Nu doar produsul va fi bun, ci și procesul de creare al acestuia va deveni unul plăcut și relaxant pentru cursanții de orice nivel și abilități.

Materiale: coli albe de hârtie, markere de culoare neagră, grafit, creioane, cerneală neagră, cretă.

Obiective: Cursantul se va folosi de procedeul de gravare în creion pentru a învăța cum poate ritmul afecta principiul artei. 

 

Desenul de contur

Linia este una dintre elementele fundamentale ale artei. Este foarte important pentru cei care studiază arta desenului să înțeleagă rostul acesteia, când vine vorba de crearea unor opere de artă de succes. Această lecție este potrivită pentru cursanții de nivel unu, începători. Este o lecție cu multe provocări pentru micii artiști, dar foarte importantă pentru înțelegerea semnificației desenului de contur.

Materiale: grafit, creioane negre, markere, coli albe de hârtie.

Obiective: Cursantul va învăța conceptul de linie, de linie de contur și, implicit, de desen de contur. Totodată va învăța calitățile liniei și efectele acesteia în funcție de formă și lumină, pentru crearea impresiei de formă și lumină. 

 

Desenul de figuri/fețe

Acest tip de desen poate intimida unii cursanți, deoarece ține, într-un anumit fel, de educarea artei vizuale. Lecția transformă întreaga complexitate a desenului de fețe și figuri într-o metodologie ușor de urmat, cu ajutorul căreia începătorii se pot descurca cu succes.

Materiale: hârtie pentru desen de culoare neagră, maro sau gri, hârtie de ziar, creioane, culori pe bază de ulei.

Obiective: Cursanții se vor familiariza cu forma și cu modul în care se poate desena și crea imaginea unei fețe, cu ajutorul culorilor pe bază de ulei. 

 

Desen de perspectivă cu elemente futuristice

Cursanților le va plăcea să folosească perspectiva în desenele lor, odată cu învățarea modului său de aplicare. Această lecție le explică tehnica prin care aceștia pot folosi vederea în perspectivă pentru a crea iluzia de spațiu pe o suprafață plană. 

Materiale: hârtie de desen de culoare neagră, gri sau maro, creioane colorate, grafit.

Obiective: Cursanții vor învăța cum să folosească perspectiva în mod eficient. Vor crea o imagine folosind vederea în perspectivă, cu tentă futuristică, ajutându-se de creioanele colorate.

 

Desen – Autoportret cu ajutorul obiectelor

Cursanții, care se simt puțin intimidați de ideea unui autoportret, ar putea îndrăgi această lecție. În loc de a se desena pe ei înșiși într-un mod reprezentativ, ar putea desena pur și simplu obiecte care să-i reprezinte, în așa fel încât imaginea de ansamblu să le reflecte fața. 

Materiale: grafit, radieră, coli albe de hârtie.

Obiective: Cursantul va învăța cum să se exprime pe sine ca individ prin intermediul comunicării vizuale.

 

Design de revistă

Această lecție este realizată pentru a introduce cursantul în tehnicile tradiționale de ilustrație. Fiecare dintre aceștia își va alege o revistă căreia îi va desena coperta. Vor avea nevoie, bineînțeles, de revistă în momentul creării și desenării copertei acesteia. Cursanții vor trebui să țină cont de cuprinsul care ar apărea în mod normal în revista aleasă, astfel încât imaginea recreată pe copertă să reflecte întocmai tiparul uzual. E important ca aceștia să înțeleagă că nu trebuie să copieze coperta existentă, ci să creeze una nou nouță, după ideea fiecăruia. 

Materiale: diverse reviste, fotografii, coli albe de hârtie, unelte de desenat(creioane, pensule, culori etc)

Obiective: Cursantul va alege o revistă, deja apărută, și va încerca să deseneze o copertă interesantă pentru numărul următor al acesteia. Se va folosi de metode tradiționale de ilustrație, de genul transferului de imagine, a tăblițelor luminate și a mijloacelor tradiționale de desenat și pictat. 

 

Grafică în relief

Grafica în relief este o formă de grafică în care imaginea care trebuie printată este scoasă în relief. Bucățile de material sunt îndepărtate de la suprafață folosind unelte ascuțite, numite scobitori. Acestea lasă suprafețele în mod similar acțiunii ștampilei. Cerneala specială de printat este adăugată în micile scobituri cu ajutorul unei pensule de mână tip rolă, numită brayer. Hârtia este mai apoi pusă deasupra modelului creat și presată cu ajutorul unei prese mecanice. Rezultatul va fi o imagine în oglindă a modelului creat.

Grafica în relief necesită din partea artistului o gândire inversă. Majoritatea dintre aceștia sunt obișnuiți să facă pete negre de culoare pe suprafețe colorate, ceea ce înseamnă de fapt că le place să lucreze cu suprafețe umbrite. În grafica în relief, artistul trebuie să lucreze pe suprafețele luminate. Astfel, părțile care sunt pe partea albă trebuie îndepărtate de pe suprafața materialului, lăsând ca părțile rămase să fie umplute cu cerneală și printate. 

De asemenea, printările în relief sunt de fapt niște imagini în oglindă. Astfel, dacă trebuie să adaugi cuvinte sau numere, acestea trebuie scrise invers.

Materiale: linoleum, lemn, blocuri de cauciuc.

 

Peisaje pastel

Desenul peisajelor e un mod extraordinar de a învăța cursantul cum să creeze impresia de spațiu. De asemenea, este un mod interesant de a-i introduce în lumea cretei și a culorilor pastelate.

Materiale: coli de hârtie albă, cretă, culori pastelate.

Obiective: Cursantul va învăța relația dintre culoare și stare. Va aplica conceptele necesare creării și iluziei de spațiu pe o suprafață 2D. Va învăța relația dintre orizont, fundal, mediul îndepărtat și cel apropiat și va utiliza tehnica folosirii cretei în culori pastelate pe hârtie. 

 

 

Lecții pentru cursanți de nivel mediu:

 

Portret în pastel / pictură

Portretizarea este o materie destul de dificilă de abordat, deoarece cursanții de nivel mediu sunt pasionați de obicei de realism, putând fi ușor de descurajat. Această lecție poate fi de ajutor, însă, celor care vor să creeze portrete reprezentative. 

Materiale: hârtie mată, culori pastel, grafit, markere subțiri.

Obiective: Cursantul va învăța despre proporție la nivel de trăsături faciale. De asemenea, va învăța cum să folosească tehnica gradată pentru a captura proporțiile corecte, în momentul utilizării unei fotografii ca model.

 

Desen în creion/cerneală prin tehnica punctată

Tehnica punctată în creion sau cerneală este o tehnică care folosește mici puncte pentru a construi valoarea necesară creării iluziei de formă.

Materiale: coli albe de hârtie, grafit, creioane sau cerneală.

Obiective: Cursantul va învăța cum tehnica punctată poate crea iluzia unei valori într-o operă de artă. De asemenea, acesta va învăța cum să combine două imagini într-una singură, într-un mod creativ.

 

Desen abstract - Precizionismul

Adevărata abstractizare poate fi greu de predat. Totuși, ajutarea cursantului în înțelegerea acesteia este esențială în orice curriculum al artei. De ce să nu folosim Precizionismul pentru a ajuta cursantul în tranziția mentală între arta reprezentativă și cea abstractă? Precizionismul este o formă a abstracției în care linile dure și formele simplificate reprezintă obiecte ale realității.

Materiale: coli albe de hârtie, culori pastelate pe bază de ulei.

Obiective: Cursantul va învăța forma precizionistă de abstracție și va produce desene abstracte cu ajutorul culorilor pastelate pe bază de ulei.

 

 

Lecții pentru cursanți avansați:

 

Peisaje în acuarelă

Pictura în acuarelă poate fi destul de dificilă pentru cursanți, dar având ca model pentru desen peisajele, tehnicile pot fi ușor modificate pentru a fi pe deplin înțelese. Ne dorim ca, prin intermediul acestor lecții, cursanții noștri să fie încurajați ca să își dezvolte latura creativă. 

Materiale: hârtie de diferite mărimi pentru acuarelă, grafit, acuarelă.

Obiective: Cursantul va învăța diversele tehnici ale picturii în acuarelă și le va aplica în momentul creării unei lucrări de acest gen.

 

Autoportrete expresive

Este important pentru cursanții de nivel avansat să învețe să se exprime în moduri mai complexe și mai pline de sens. Această lecție le oferă exact mijlocul prin care își pot exprima singuri propriile simțiri, trăiri etc. 

Materiale: coli albe de hârtie de diferite mărimi, grafit.

Obiective: Cursantul va învăța că exprimarea în operele de artă poate fi întâlnită, uneori, în prezentarea modelului ales pentru desen. În acest caz, exprimarea poate fi comunicată printr-un autoportret.

 

Desen din memorie

Această lecție prezintă o abordare diferită a frazei ”desen din memorie”. De obicei, atunci când ne gândim la desenul din memorie, ne gândim de fapt la a desena din memoria personală. Aici, însă, lucrurile stau puțin altfel. Scopul acestui tip de tehnică este acela de a crea un desen care să reprezinte o imagine a unei amintiri. Acest lucru ar trebui să poată fi îndeplinit prin intermediul fotografiei creative. Cursanții vor realiza o fotografie care să reprezinte o amintire recentă sau mai îndepărtată. Imaginea rezultată va fi folosită drept model pentru desenul în grafit. 

Materiale: un aparat foto, un program de editare foto, grafit, coli albe de hârtie.

Obiective: Cursantul va învăța să realizeze o fotografie cu ajutorul unui desen expresiv în grafit.